У ріпаку порівняно з 2023 роком змінився вміст вологи, він зменшився до 6,7%. Вміст домішок лишився майже незмінним, а основна різниця між якістю ріпаку врожаю цього року і минулорічним — олійність.
Про це розповів менеджер з технічних та претензійних питань ІП «СЖС Україна», експерт з торгової якості зерна Олег Оніщенко під час міжнародної конференції «Fat-and-Oil Industry-2024».
«Ми бачимо, що середній показник вмісту олії за фактичної вологості (Оil content as is) порівняно з минулорічним показником зменшився на 1,4%, а середній показник вмісту олії в перерахунку на суху речовину (Оil content on dry matter basis) — на 2,4%», — зазначив Олег Оніщенко.
Він додав, що, незважаючи на зниження середнього показника олійності ріпаку врожаю цього року, він задовольняє вимоги більшості міжнародних контрактів.
«Важливо також відзначити, що, згідно зі статистичними даними за останні 5 років серед зразків, які за сезон проходять через лабораторію ІП «СЖС Україна», кількість надходжень зразків ріпаку, який за результатами аналізу повинен маркуватися як ГМО згідно з вимогами Євросоюзу, з року в рік знижується», — підкреслив Олег Оніщенко.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua
Джерело:
Agroportal.ua