В Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулася стратегічна сесія «Гарантування суспільних потреб у високоякісних, поживних та безпечних харчових продуктах: досягнення продовольчої безпеки». Захід відбувся в рамках реалізації̈ Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року.
У сесії взяла участь заступниця Міністра Оксана Осьмачко, представники Мінагрополітики, Кабінету Міністрів України, Держпродспоживслужби та галузеві експерти.
Захід відбувся за підтримки проєкту Європейського Союзу «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства» (IPRSA) та проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД Україна).
«Мінагрополітики разом з колегами з інших міністерств і відомств мають напрацювати систему заходів щодо забезпечення якості та безпечності харчових продуктів. Особливо актуальним це питання стає через постійні виклики, пов’язані з глобалізацією, зміною клімату, новими технологіями в аграрному секторі та зростаючим попитом на органічну продукцію», – зазначила Оксана Осьмачко.
Під час сесії робочі групи напрацювали детальний проєкт Плану дій, який буде спрямований на гарантування суспільних потреб у високоякісних, поживних та безпечних харчових продуктах та імплементації положень стратегії ЄС «The Farm to Fork Strategy» («Стратегія від ферми до столу»).
Зокрема, розроблений План дій передбачає, що Україна як торговельний партнер ЄС має:
- Адаптувати сільськогосподарські практики відповідно до стратегії «The Farm to Fork Strategy»;
- Забезпечити безпечність харчових продуктів, що є одним з основних аспектів національної та міжнародної продовольчої політики;
- Забезпечити здоров’я рослин, оскільки воно безпосередньо впливає на врожайність, якість продукції та екологічну стабільність агросистем.
- Створити Інтегровану систему захисту рослин (Integrated Pest Management, IPM), яка поєднує різні методи боротьби зі шкідниками та хворобами, мінімізуючи використання хімічних засобів.
- Забезпечити здоров’я та благополуччя тварин, що впливає на безпечність харчових продуктів, економічну ефективність сільського господарства та відповідність міжнародним стандартам.