В Україні фіксують випадки небезпечної хвороби – африканської чуми свиней. У разі активного поширення захворювання відбувається зниження цін на свинину, бо виробники активніше реалізовують тварин на забій, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Іноді це призводить до повної ліквідації господарств через побоювання власників втратити все у разі спалаху (адже коли інфікована бодай одна свиня – знищують усе поголів’я). Про це розповіла керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.
«Підвищена пропозиція помітно тисне на ціни, що ми й спостерігали минулого року», – повідомила експертка.
При цьому спалах АЧС у довгостроковій перспективі, навпаки, підтримує рівень цін. Серед причин – підвищений бар’єр входу для нових гравців ринку та збільшення витрат функціонуючих свиногосподарств через необхідність інвестувати у посилення заходів біобезпеки, каже аналітикиня.
Все це змушує операторів переглянути чи відтермінувати плани розвитку, що обмежує приріст пропозиції – таку ситуацію спостерігаємо вже цього року, констатує Бондарська.
Таким чином, можливий спалах епідемії АЧС спершу призвів би до суттєвого зниження цін на м’ясо. Проте у довгостроковій перспективі – до кризи у галузі та подальшого стрибка вартості. Аналітикиня зазначає, що поточна ситуація з поширенням АЧС помітно краща, ніж була торік.
«Маємо як загальне зменшення кількості зафіксованих спалахів (станом на кінець серпня офіційно зареєстровано 46 випадків АЧС з початку року проти 60 за відповідний період минулого року), так і помітно менша частка цих випадків сталася на свиногосподарствах», – розповіла вона.
За інформацією Асоціації, якщо у 2024-му близько чверті спалахів відбулося саме на свинофермах, то цьогоріч ця частка складає менше 9%. Разом із тим, частка спалахів у дикій фауні складає 63% проти 17% у 2024-му. Тож ризики залишаються високими і потребують від виробників посиленого контролю, підкреслює Бондарська.
Аналітикиня заспокоює, що в будь-якому випадку АЧС не становить загрози для людини.
«Африканська чума свиней є захворюванням, що не несе ризиків для здоров’я людини. Але людина, що спожила інфіковану свинину чи контактувала з інфікованою твариною, її рештками, становить чималий ризик подальшого поширення вірусу», – підсумовує експертка.
Перегляди: 257