Вінницькі господарства намолотили понад 2,4 млн тонн зерна та розпочали новий посівний сезон. Таку новину 22 вересня повідомила пресслужба Вінницької ОВА, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Як зазначалось, аграрії області продовжують збирання сільськогосподарських культур і станом на вказану дату зернові та зернобобові культури зібрано на 434 тис. га, з яких намолочено понад 2,4 млн тонн зерна при середній урожайності 55,6 ц/га. Наразі завершено збирання пізніх круп’яних культур – гречки та проса. Середня урожайність гречки 15,8 ц/га, а проса –37 ц/га, що вище, ніж минулоріч.
Також продовжується збирання соняшнику та сої. В т.ч. соняшник зібрано на 11% площ при урожайності 32,0 ц/га, що на 5,1 ц/га вище минулорічної, а сою – на 32% площ при урожайності 24,6 ц/га, що на 1,4 ц/га вище минулорічного показника. Окрім того, цукрові буряки викопано на 13% площ, їх накопано понад 240 тис. тонн при урожайності 417,8 ц/га, що на 15,9 ц/га вище минулорічної.
«Всі 5 цукрових заводів Вінниччини готові технічно до початку переробки цукрових буряків. На даний час вже розпочали роботу 4 цукроварні. Невдовзі планує розпочати виробничий сезон ще один цукровий завод. За словами працівників аграрного сектору, на заводи прийнято понад 160 тис. тонн цукрових буряків, з яких 140 тис. тонн перероблено та вироблено 16 тис. тонн цукру», – резюмується в повідомленні ОВА.
Разом з тим, сільськогосподарськими підприємствами області виконується комплекс робіт з підготовки площ під сівбу озимих культур під урожай 2026 р. Проводиться сівба озимих зернових культур. Їх посіяно 29,4 тис. га, що становить 9% до прогнозу. В т.ч. озимої пшениці посіяно 27 тис. га, озимого ячменю – 2 тис. га, а озимого жита – 0,4 тис. га. Також проводиться догляд за посівами озимого ріпаку, який посіяно на 110 тис. га.
Варто зазначити, що технічне та матеріальне забезпечення агропромислових підприємств області дозволяє прогнозовані обсяги осінньо-польових робіт виконати в оптимальні агротехнологічні терміни.
Перегляди: 14
