Україна — єдина країна Європи, де досі не виробляють картоплю фрі. Тепер ситуація зміниться: компанія «МАЇС» будує перший завод повного циклу з переробки картоплі.
Підприємство буде виготовляти до 60 тис. т готової продукції на рік і працюватиме за змішаною моделлю — частково на власній сировині, частково на контрактах із фермерами в радіусі 150 км.
Про це Latifundist.com розповів засновник компанії Сергій Терещук.
«Україна — єдина держава Європи (і, мабуть, навіть Близького Сходу), де немає виробництва картоплі фрі. У Туреччині — 10 заводів, у Польщі — три великих і ще один менший. А в нас — нуль. Ми весь час розповідаємо, що українці люблять картоплю, ми у світовій четвірці виробників. Але при цьому не маємо власного виробництва того продукту, який українці споживають щодня. І мова не лише про картоплю фрі. Ми плануємо також виробництво картопляних пластівців (flakes), які використовуються у хлібопекарстві, ковбасному виробництві, стравах швидкого приготування», — зазначив Сергій Терещук.
За його словами, в Україні заводу з виробництва картоплі фрі немає, незважаючи на те, що інвестори з-за кордону не раз цікавилися цим питанням. Але була головна проблема: в Україні немає сировини потрібної якості.
«Тому ми вирішили в цей сегмент піти. Це не та картопля, яку можна купити на базарі. Для фрі потрібні спеціальні сорти — з певним вмістом сухої речовини, правильної форми бульби, стабільною структурою, певними смаковими характеристиками. З маленької картоплі соломку класу «А» не зробиш. Ми вже кілька років займаємось випробуванням сортів, підбираємо ті, що добре ростуть у наших умовах і відповідають вимогам для переробки», — розповів аграрій.
За його словами, починають із насінництва. При цьому Сергій Терещук зазначив, що картопля — культура в десятки разів складніша за кукурудзу (нагадаємо, що «МАЇС», відомий як один із піонерів української селекції кукурудзи).
«Посіяти кукурудзу сьогодні — найпростіше в агробізнесі. З гарним насінням і сучасною технікою 10-12 тонн урожаю отримує будь-який фермер. А от картопля — це десятки змінних факторів, десятки ризиків. Тому вона і складна, і цікава водночас. Отож, ми почали з елітного насіння, закупили його в Європі, розмножили, отримали гарний урожай, перевірили на віруси й заклали у сховище. Наступного року з цього насіння вирощуватимемо вже виробничу картоплю. Далі — полив, живлення, захист, техніка. Усе має бути пов’язано в єдиний цикл», — розповів він.
І наголосив, що картопля фрі — це культура, яку неможливо виростити без поливу. Бульба має бути великою — 8, 12, 14 см, видовженою, щоб отримати гарну соломку. Додав, що такої картоплі в Україні майже немає — тому і не було заводів. Але у зоні, де будуватимуть завод (Черкащина, Київщина), є полив, є досвідчені господарства тож виростити цілком можливо.
Планують частину обсягів сировини вирощувати самі (щоб гарантувати безперервну роботу), решту — з контрактами з фермерами у радіусі ~150 км (насамперед уздовж Дніпра).
Алла Гусарова, SuperAgronom.com
