У 2025 році середні показники врожайності основних озимих культур в Україні залишаються стабільними для пшениці, але демонструють помітне зниження для ріпаку. За результатами першої хвилі звіту Post Harvest Insights, середня врожайність озимої пшениці склала 6,4 т/га, озимого ріпаку — 2,8 т/га, а озимого ячменю — 5,5 т/га. Якщо врожайність пшениці майже не змінилася порівняно з минулим роком (6,3 т/га), то ріпак показав значне падіння — на 17,6% відносно 2024 року.
Погодні умови та регіональна різниця врожайності
Кліматичні умови під час жнив ранніх культур у 2025 році були загалом сприятливими, що дозволило зберегти середню вологість зерна на базисному рівні: для пшениці — 13,9%, ріпаку — 8,9%, ячменю — 14,2%. Водночас фахівці відзначають посилення регіональних відмінностей у врожайності озимої пшениці. Зокрема, на заході України середня врожайність цієї культури досягла 7,2 т/га, тоді як на сході показник становить лише 4,2 т/га. Основною причиною такої різниці експерти називають неоднаковий розподіл опадів під час вегетації.
«Ми бачимо суттєві відмінності у врожайності між регіонами. На ці показники впливають не лише технологічні рішення агрономів, а й кліматичні зміни, передусім зменшення кількості опадів у центральній та східній частинах України. У наступній хвилі дослідження ми додаємо показники опадів, щоб простежити їхній вплив на врожайність у різних макрорегіонах», — пояснює Оксана Боброва, керівниця напряму Benchmarking в Agrohub.
Дослідження та подальші плани
У дослідженні взяли участь 15 компаній, які сумарно обробляють понад 550 тисяч гектарів посівів ранньої групи культур, до якої належать озима пшениця, ріпак та ячмінь. Наступну хвилю звіту Post Harvest Insights, що включатиме дані щодо пізніх культур, заплановано опублікувати наприкінці листопада 2025 року.
