Гречка стала найбільш рентабельною сільгоспкультурою

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 22
Ви зараз переглядаєте Гречка стала найбільш рентабельною сільгоспкультурою

Гречка стала найбільш рентабельною сільгоспкультурою

У 2020 році рентабельність виробництва гречки у сільськогосподарських підприємствах очікується на рівні 63 %. Це найвищий показник серед усіх видів сільськогосподарської продукції і майже на порядок вище рівня 2019 року у 6,6 %.

Про це під час презентації очікуваних показників собівартості продукції в сільгосппідприємствах поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, загальна рентабельність виробництва продукції сільського господарства у таких підприємствах очікується на рівні 17,4 %. Цей результат, хоча й перевищує показник 2019 року у 11,8 %, є однак нижчим, ніж у 2018 році, коли рентабельність виробництва агропродукції склала 22,8 %.

Рівень рентабельності виробництва продукції рослинництва збільшився з 14,2 % у 2019 році до 22,3 % торік. При цьому тваринництво, яке у 2019 році спрацювало на межі збитковості (0,1 %), у 2020 році стало збитковим – рівень рентабельності склав (-4,7 %), зазначив науковець.

Високий рівень рентабельності очікується на вирощуванні баштанних продовольчих культур (45,4 %), вівса (43,7 %), ягід (41,6 %), жита (41,3 %), сої (37,5 %) та пшениці (33 %).

Рентабельність виробництва соняшника, яка у 2019 році була найвищою серед основних сільськогосподарських культур (23,5 %), у 2020 році складає близько 29 %, зауважив Юрій Лупенко.

Меншою порівняно з показниками 2019 року очікується рентабельність вирощування:

кукурудзи на зерно – 12,8 % проти 17,8 %,

проса – 4,2 % проти 20,2 %,

картоплі – 1,7 % проти 15,4 %,

овочів відкритого ґрунту – 2,2 % проти 7 %.

Збитковим залишилось вирощування гороху, сорго, овочів закритого грунту.

Рентабельним у тваринництві очікується лише виробництво молока (21,4 %), тоді як інші види продукції галузі були збитковими, зазначив науковець

Зростання рівня рентабельності відбулося переважно за рахунок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни на гречку торік зросли на 53,7 %, продукцію баштанних продовольчих культур – на 50,1 %, пшеницю – на 24,4 %. Водночас по окремих культурах навіть значне зростання цін (по сорго, наприклад, на 30%), не змогло забезпечити подолання збитковості, підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, урожайність гречки – найвища за останні шість років.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь