Вчені Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» проаналізували рентабельність різних галузей сільського господарства у 2020 році. Серед непольових культур найбільшу рентабельність мало продовольче баштанництво та ягідництво.
Про це повідомляє пресслужба установи.
Високий рівень рентабельності у 2020 році очікується на вирощуванні баштанних продовольчих культур (45,4%), ягід (41,6%), поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
Меншою порівняно з показниками 2019 року очікується рентабельність вирощування:
картоплі – 1,7% проти 15,4%, овочів відкритого ґрунту – 2,2% проти 7%.
За його словами, загальна рентабельність виробництва продукції сільського господарства у таких підприємствах очікується на рівні 17,4%. Цей результат, хоча й перевищує показник 2019 року у 11,8%, є однак нижчим, ніж у 2018 році, коли рентабельність виробництва агропродукції склала 22,8%.
Зростання рівня рентабельності відбулося переважно за рахунок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни продукцію баштанних продовольчих культур – на 50,1%.