Фермерське господарство «Борівське» на Вінниччині вже три роки практикує технологію no-till. А вищих врожаїв досягають, вносячи на поля перегній.
Про це AgroTimes розповів голова господарства Роман Годз.
«Ми використовуємо не гній, а перегній. Переваги перегною в тому, що, по-перше, він сухий, по-друге, ми кидаємо його меншими нормами, але результат фактично однаковий, як і за внесення гною. На рік намагаємося внести 1 тис. тонн перегною на 100 га. Розкидаємо по поверхні або влітку, коли земля тверда, або взимку, коли морозно. Якщо розкидати влітку, то до зими перегною на поверхні майже немає – увесь входить в землю, живі бактерії його переробляють», – зазначив фермер.
За словами Романа Годза, на полях, де росли покривні культури та вносили перегній, була найвища врожайність. Зокрема 2019 року там збирали кукурудзи до 10-12 т/га, в той час як на інших полях – 7- 8 т/га.
Нагадаємо, норма внесення вермикомпосту приблизно втричі менша за звичайний компост.