Ринок молоко-сировини: ріст цін в Україні призупинився

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 32
Ви зараз переглядаєте Ринок молоко-сировини: ріст цін в Україні призупинився

Про це повідомляють аналітики Асоціації виробників молока.

«Ріст закупівельних цін стримує накопичення на ринку нереалізованих обсягів сирів. Продажі сирів вітчизняного виробництва на внутрішньому ринку скоротилися через занадто високі ціни, а імпорт продукції європейських конкурентів збільшився. Молокопереробні підприємства не відчувають нестачі молока-сировини, що стримує зростання закупівельних цін», – повідомляє аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.

Так, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 20 лютого склала 14,50 грн/кг без ПДВ, що на 20 коп. більше ніж в другій половині січня. Діапазон цін на цей ґатунок в господарствах варіюється від 14,00 до 15,00 грн/кг без ПДВ. Нижня і верхня межа цінового діапазону не змінилася, а верхня знизилась на 20 коп. за останній місяць.

Вищий ґатунок в середньому коштує 14,50 грн/кг без ПДВ. За останній місяць ціна на цей ґатунок впала на 20 коп. Ціни на молоко вищого ґатунку коливаються від 14,00 до 15,00 грн/кг без ПДВ. Нижня межа цінового діапазону не змінилася, а верхня впала на 20 коп. порівняно до другої половини січня.

Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 13,57 грн/кг без ПДВ і не змінилася за останній місяць. Мінімальна ціна в господарствах склала 13,00 грн/кг, а максимальна ціна – 14,28 грн/кг. Нижній і верхній діапазони цін не змінилися за останній місяць.

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків склала 14,19 грн/кг без ПДВ і знизилась на 13 коп. порівняно до 20 січня. Порівняно до результатів моніторингу проведеного на початку лютого, рівень цін залишився без змін.

Георгій Кухалейшвілі припускає, що ріст цін на молоко-сировину в Україні стримує зростання обсягів імпорту європейських сирів та зниження продажі сирів вітчизняного виробництва в лютому. З середини осені провідні сировари піднімали ціни на свою продукцію тричі, і за цей період вітчизняний сир подорожчав приблизно на 15-17%. Високі ціни стримують купівельну активність українців, які звертають увагу на європейські сири в якості альтернативи. Нереалізована продукція накопичується на складах молокопереробних підприємств, що не сприяє зростанню попиту на молоко-сировину і, в свою чергу, стримує ріст закупівельних цін.

На ціни може також давити ускладнення експорту агропродукції з України через польсько-український кордон. Польські фермери продовжують блокувати прикордонні переходи, заважають транзитному руху автомобільного транспорту через територію країни. Накопичення в Україні нереалізованих на експорт молочних продуктів не сприяє укріпленню цін на сировину.

Варто зазначити, що подальше зниження закупівельних цін на молоко-сировину створює додатковий тиск на фермерів в умовах воєнного часу. Дефіцит обігових коштів перед весняною посівною спонукатиме виробників збільшувати реалізацію ВРХ, яка подорожчала на 14% порівняно до грудня 2023 року. Це в свою чергу може призвести до зменшення поголів’я корів, що в перспективі загострить проблему нестачі молока-сировини і призведе до її дорожчання.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь