Американські селекціонери працюють над виведенням безглютенових сортів пшениці

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 18
Ви зараз переглядаєте Американські селекціонери працюють над виведенням безглютенових сортів пшениці

Міністерство сільського господарства США виділяє вісім продуктів, які викликають 90% харчової алергії, серед них – пшениця та арахіс. Відтак, американські селекціонери розпочали роботу над виведенням менш алергенних сортів цих культур.

endshio.jpg yaros.jpg kapelnuy-poliv1.jpg galop-bt-okean.jpg harvard-okean.jpg

Зокрема, Сачин Рустгі, член Американської спільноти рослинництва, та його колеги використовують селекцію рослин та генну інженерію для розробки менш алергенних сортів пшениці та арахісу. Їх мета – розширити можливості харчування для людей з алергією.

Щодо пшениці, дослідники зосереджуються на групі білків, що називається глютен. Клейковина в хлібному борошні робить тісто еластичним та покращує текстуру хліба, втім, саме клейковина може викликати імунну реакцію у людей з целіакією.

Дослідники намагаються розводити сорти пшениці з меншим вмістом клейковини. Проблема, частково, полягає у складній природі генетики глютену. Інформація, необхідна для виробництва клейковини, вбудовується в ДНК клітин пшениці. Але глютен не є єдиним білком – це група безлічі різних білків.Клітини, необхідні для виготовлення окремих білків глютену, містяться в різних генах.

У пшениці ці гени клейковини розподілені по всій ДНК клітини. Оскільки так багато частин ДНК відіграють певну роль у створенні клейковини, селекціонерам важко розводити сорти пшениці з нижчим рівнем глютену.

З арахісом ситуація схожа. Арахіс містить 16 різних білків, визнаних алергенами. Як і гени глютену в пшениці, гени алергенів арахісу розповсюджуються по всій арахісовій ДНК.

«Порушити ці численні цілі непросте завдання, навіть за сучасних технологій», – говорить Рустгі. Тому група дослідників випробовує багато сортів пшениці та арахісу, щоб знайти ті, які за своєю природою менш алергенні, ніж інші.

«Ці низькоалергенні сорти можна виводити з сортами культур, які мають бажані ознаки, такі як високий урожай або стійкість до шкідників. Мета – розробити низькоалергенну пшеницю, яку можна вирощувати комерційно», – йдеться в повідомленні.

Окрім традиційних селекційних процесів, Рустгі також використовує генну інженерію для зменшення кількості алергенних білків у пшениці та арахісі. Наприклад, технологія CRISPR дозволяє вченим вносити дуже точні зміни в ДНК клітини.

«Порушення генів глютену в пшениці може дати пшеницю зі значно нижчим рівнем глютену. Подібний підхід спрацював би і в арахісі», – зазначає дослідник. Пшениця та арахіс є основними джерелами білків для багатьох, особливо тих, хто живе в умовах з обмеженими ресурсами, тому дуже важливо знайти спосіб зробити пшеницю та арахіс доступними для всіх.

P.S. На нашому сайті Ви можете переглянути перелік сортів, які зареєстровані в Україні, зокрема і сортів озимої пшениці. Також Ви можете переглянути оголошення щодо їх продажу або розмістити своє.

agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь