Борошниста роса завдає клопоту багатьом сільгоспкультурам, але вкрай рідко картоплі — названо причини

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 17
Ви зараз переглядаєте Борошниста роса завдає клопоту багатьом сільгоспкультурам, але вкрай рідко картоплі — названо причини

Борошниста роса картоплі проявляється після цвітіння. На листках з’являється типовий білий порошкоподібний наліт, а на нижній стороні — коричневі плями. Та попри загальне поширення борошнистої роси у зернових і плодових культур в Україні, на картоплі цю хворобу не відмічають.

Про це йдеться у матеріалі SuperAgronom.com: 7 найбільш поширених грибних хвороб картоплі — особливості і заходи захисту.

Викликає хворобу гриб Erysiphe cichoracearum, джерелом інфекції якого, як і у видадку його родича — Erysiphe graminis (викликає борошнисту росу у злакових рослин), є грибниця на рослинних рештках.

Попри те, що для ураження рослин грибу Erysiphe cichoracearum достатньо температури 0-20°С та відносної вологості повітря понад 50%, розвиток і розмноження гриба відбувається лише у вологому середовищі. Тобто, відносна вологість має бути вищою за 95%. При цьому температура повітря має бути в межах 20-30°C.

Саме тому ураження картоплі борошнистою росою найчастіше фіксують у країнах Центральної та Південної Америки таких, як Мексика, Бразилія, Перу. Рідше в країнах Європи — Італії, поодинокі випадки були у Великій Британії. 

В Україні такий комплекс погодних факторів — рідкісне явище і зазвичай нетривале, чого недостатньо для розвитку гриба на картоплі. Натомість, частіше трапляється інший комплекс погодних умов, коли відносна вологість повітря перевищує 75% протягом тривалого часу і в межах широкого температурного діапазону 1 до 30°С. Що сприяє прояву фітофторозу, наприклад. Або посушливі умови за високих температур, які сприяють розвитку альтернаріозу і парші.

Читайте також: Хвороби овочів на зберіганні

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com

Ми у Telegram

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь