Про це розповіла голова Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Яна Кавушевська, передає Комерсант Український.
Вона зауважила, що європейський ринок для українських цукроварів залишається пріоритетним.
«Основна причина – логістична, можливість довезти товар наземним транспортом у будь-який момент, будь-яку кількість, до будь-якого пункту призначення», – пояснила Яна Кавушевська.
Водночас, за її словами, останніми роками Україна активно нарощує експорт до Північної Македонії – країна впевнено входить до топу експортних дестинацій українського цукру за межами ЄС.
«Також цікавим є ринок Чорногорії, Боснії та Герцеговини, Албанії. Там є певні обмеження через мита, але тут ми розраховуємо на допомогу Мінекономіки, Мінагрополітики. Сподіваємось, що будуть досягнуті домовленості щодо зняття мит, що дозволить українському цукру стати ще більш конкурентноздатним у регіоні», – зазначила голова асоціації.
Цікавою, за її словами, є північна частина Африки, країни Близького Сходу, куди зручно везти цукор Чорним та далі Середземним морем. Крім того, Туреччина два роки поспіль була головним покупцем українського цукру.
«У самій Туреччині є митні обмеження на імпорт цукру, тож, вірогідно, що Туреччина в даному випадку служить певними «воротами» до Сирії та Іраку, і український цукор їде саме туди. Але якщо такий ланцюжок є ефективним і економічно обґрунтованим – експорт продовжиться», – прогнозує Кавушевська.
Вона також уточнила, що зараз для України діє безмитна квота на постачання цукру до ЄС у розмірі 20,7 тис. т. Хоча імпорт країнами союзу щороку складає від 1 до 2,5 млн т. Нині тривають перемовини про збільшення цих обсягів.
«2023 року Україна експортувала до ЄС майже 500 тис. т цукру, який був спожитий Євросоюзом і допоміг стабілізувати ринок, який на той момент був дефіцитним. Якби ми могли експортувати 500 тис. т цукру до ЄС без мит, це було б чудово», – підсумувала експертка.