- Суха та посушлива погода, яка призвела до низької врожайності.
- Зростання цін на добрива та паливо-мастильні матеріали, що суттєво вплинуло на собівартість продукції.
- Військові дії, які ускладнили логістику та підвищили витрати на транспортування.
- Зростання вартості зберігання цибулі, зокрема через підвищення цін на енергоносії.
Усі ці чинники разом спричинили підвищення цін на цибулю, яка є важливою складовою багатьох страв, зберігаючи стабільний попит.
Попри зростання цін, скорочення попиту на цибулю на оптовому ринку «Шувар» не спостерігається. Це пояснюється її незамінністю у приготуванні страв як для домогосподарств, так і для закладів громадського харчування. Дефіциту цибулі на ринку наразі немає. Адже ведеться постійна робота постачальників над підтриманням достатніх обсягів товару та розширення каналів постачання, у тому числі за рахунок імпорту.
Закупівлі цибулі великими споживачами, такими як ресторани та підприємства харчової промисловості, залишаються стабільними. Вони продовжують купувати необхідні обсяги для своєї діяльності, оскільки цибуля є ключовим продуктом у багатьох стравах.
За нашими прогнозами ближчим часом значних змін у вартості цибулі не очікується. Ціни залишатимуться стабільними, допоки пропозиція на ринку задовольнятиме поточний попит.
Однак у весняний сезон можливе підвищення цін через скорочення запасів у сховищах та збільшення попиту. На формування цін також впливатимуть погодні умови та стан нового врожаю.