Експерти на бачать причин для підняття цін на м’ясо в поточній ринковій ситуації 27 января, 2021
Наразі причин підняття цін на м’ясо в ринковій ситуації немає. Таку думку висловили аналітики Асоціації «М’ясної галузі», передає пресслужба.
«Склалася ринкова ситуація, коли імпорт м’яса набагато дешевший. Збільшення різниці в цінах на м’ясо в Україні по відношенню до імпорту – призведе до значного збільшення імпорту м’яса, далі надлишок пропозиції – обвалить ціни на м’ясо в Україні, що зробить вирощування свиней і птиці в Україні збитковим. Такий сценарій міг реалізуватися ще в середині 2020 року, якби ріст цін на м’ясо не зупинився», – підкреслюють у асоціації.
Позиція об’єднань, які розгойдують питання росту цін на свиней є однобокою і шкідливою для галузей свинарства і птахівництва. «Захисники» обґрунтовують свою позицію начебто збільшенням собівартості свиней ще в 2020 році і цим вводять в оману громадськість.
У повідомленні йдеться, що насправді збільшення собівартості свиней до 50% в 2020 році через подорожчання зернових у листопаді 2020 року – не було і бути не могло. У свинарстві довгий цикл вирощування – 114 днів – період вагітності свиноматок, 182 дні – період відгодівлі свиней, разом – 296 днів. Тобто 10 місяців свині годувалися в 2020 році кормами за значно нижчими цінами. Собівартість свиней вирости «заднім числом» в кінці 2020 року – просто не могла.
Ріст цін на зерно в листопаді 2020 року в принципі не впливає на собівартість більшості виробників свинини і курятини, бо річний запас зернових більшість закупили за значно нижчими цінами ще у жнива. Так відбувається щороку в Україні так само як і в багатьох інших країнах.
У свинарів є великий резерв зниження собівартості – перевитрати щороку 8 млрд грн на корми і ліки. За даними Асоціації «Свинарі України» за 2019 і 2020 рік, опублікованими в ЗМІ, собівартість свиней в українському свинарстві була в межах 40 грн/кг. Тоді як у країнах з розвиненим свинарством собівартість вирощування свиней в 2019, 2020 роках була в перерахунку – 25 грн/кг. Іншими словами, перевитрати кормів і ліків українського свинарства в рік складають загрозливу цифру – більше 8 млрд грн щороку, які вже сплачує населення вищою ціною на м’ясо.
З огляду на це, Асоціація «М’ясної галузі» вважає маніпуляції з питанням підвищення цін на м’ясо, таким, що шкодить інтересам, як підприємств, які вирощують свиней і птицю, так і населення, купівельна спроможність якого знаходиться на найнижчому рівні за минулі 5 років.
Експерти на бачать причин для підняття цін на м’ясо в поточній ринковій ситуації 27 января, 2021
Наразі причин підняття цін на м’ясо в ринковій ситуації немає. Таку думку висловили аналітики Асоціації «М’ясної галузі», передає пресслужба.
«Склалася ринкова ситуація, коли імпорт м’яса набагато дешевший. Збільшення різниці в цінах на м’ясо в Україні по відношенню до імпорту – призведе до значного збільшення імпорту м’яса, далі надлишок пропозиції – обвалить ціни на м’ясо в Україні, що зробить вирощування свиней і птиці в Україні збитковим. Такий сценарій міг реалізуватися ще в середині 2020 року, якби ріст цін на м’ясо не зупинився», – підкреслюють у асоціації.
Позиція об’єднань, які розгойдують питання росту цін на свиней є однобокою і шкідливою для галузей свинарства і птахівництва. «Захисники» обґрунтовують свою позицію начебто збільшенням собівартості свиней ще в 2020 році і цим вводять в оману громадськість.
У повідомленні йдеться, що насправді збільшення собівартості свиней до 50% в 2020 році через подорожчання зернових у листопаді 2020 року – не було і бути не могло. У свинарстві довгий цикл вирощування – 114 днів – період вагітності свиноматок, 182 дні – період відгодівлі свиней, разом – 296 днів. Тобто 10 місяців свині годувалися в 2020 році кормами за значно нижчими цінами. Собівартість свиней вирости «заднім числом» в кінці 2020 року – просто не могла.
Ріст цін на зерно в листопаді 2020 року в принципі не впливає на собівартість більшості виробників свинини і курятини, бо річний запас зернових більшість закупили за значно нижчими цінами ще у жнива. Так відбувається щороку в Україні так само як і в багатьох інших країнах.
У свинарів є великий резерв зниження собівартості – перевитрати щороку 8 млрд грн на корми і ліки. За даними Асоціації «Свинарі України» за 2019 і 2020 рік, опублікованими в ЗМІ, собівартість свиней в українському свинарстві була в межах 40 грн/кг. Тоді як у країнах з розвиненим свинарством собівартість вирощування свиней в 2019, 2020 роках була в перерахунку – 25 грн/кг. Іншими словами, перевитрати кормів і ліків українського свинарства в рік складають загрозливу цифру – більше 8 млрд грн щороку, які вже сплачує населення вищою ціною на м’ясо.
З огляду на це, Асоціація «М’ясної галузі» вважає маніпуляції з питанням підвищення цін на м’ясо, таким, що шкодить інтересам, як підприємств, які вирощують свиней і птицю, так і населення, купівельна спроможність якого знаходиться на найнижчому рівні за минулі 5 років.