Найбільше втрат у вирощуванні овочів отримують через неправильну організацію збирання та доробки. Таку думку висловив Павло Булгаков міжнародний консультант з овочівництва, пише agrotimes.ua.
«Капусту, моркву і буряки слід збирати за температури нижчої, ніж 12 градусів. Ці овочі, зібрані за вищої температури не годяться для довгострокового зберігання, якої б гарної якості не були, — каже він.
Щодо цибулі, то вона може мати зелене перо на початку жовтня і якщо проводити десикацію, продукція не буде довго зберігатися. За пізнього збирання фахівець радить сушити жовту цибулю у двох діапазонах — 28-33°C та 18-21°C. А от сушити при 22-27°C він не радить, бо такий температурний діапазон сприяє розвитку хвороб.
Також під час сушіння треба враховувати подачу повітря.
Читайте також: Як зберігати овочі, щоб уникнути поширення хвороб?
«За температури 28-33°C можна зекономити електроенергію, зменшивши подачу до менше, ніж 240 м3 повітря на тонну продукції. А при сушінні за температури 18-21°C краще не давати менше, ніж 240 м3 повітря на тонну продукції. А для сушіння білої цибулі ще вищі вимоги щодо тиску і подачі повітря, — порадив експерт.
Крім того, за умови пізнього збирання цибулі сховище повинне мати додатковий обігрів на період сушіння.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com
Головні агроновини України та світу