Фермерка на Івано-Франківщині розповіла про особливості вирощування капусти

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 8
Ви зараз переглядаєте Фермерка на Івано-Франківщині розповіла про особливості вирощування капусти

У городництві сільськогосподарський сезон уже стартував. У січні господарі готували парники і теплиці, а тепер закладають насіння на розсаду. Починають із капусти, адже ця рослина вирізняється серед інших овочів морозостійкістю. Її можна переносити до відкритого ґрунту на початку квітня.

Про це йдеться у матеріалі на Голос України.

У господарстві мешканки села Городниця Городенківського району (Івано-Франківщина) Богдани Чорненької теплиці вже підготовлені, а в парниках навіть зійшла капуста. Висіяли ранні сорти білоголової ще в перших числах лютого.

«Ми не робимо штучного утеплення парників, а використовуємо природне, від свинячого та коров’ячого гною, — розповідає Богдана. — На один парник треба його 15 тачок, купуємо в сусідньому селі Поточище, де в місцевому господарстві є потужна тваринницька ферма. За навантажений «КамАЗ» треба заплатити 1,5 тис. грн. Наступного року то буде добрий перегній, основа для сіяння. А торішній якраз даємо шаром під насіння. При закладанні практикуємо також використання касет, щоб кожна насінина дала результат. Можна й стрічками — наклеювати насіння для кращого ефекту, бо купуємо дороговартісне, зате якісне, голландське. Зверху рясно поливаємо, накриваємо плівкою, агроволокном. На четвертий день уже є перші листочки».

Як виросте чотири листочки, розсаду пікують-закладають у такі ж само парники, але з відстанню між рослинами 7 см. Підживлюють, як підросте до 10 см — розсада готова для висаджування у відкритий ґрунт. Доводиться обробляти від шкідників, якщо не захистити — мушка може знищити серединку рослини, і врожаю не буде. Через небезпеку враження хворобами господарі ретельно підходять до вибору субстрату. Ще восени парники і теплиці знезаражують, вносять вапно тощо.

Богдана каже, що починають висівати до парників ранню цвітну, потім — середню і пізню. Так само й білоголову. Хоча її пізні сорти можна закладати прямо в полі спеціальними сівалками.

Споживачі тепер вибагливі. Білоголова капуста поступається червоноголовій та савойській, броколі. Тож родина Чорненьких, як і їхні односельці, швидко реагує на ринок і вирощує розсаду й цих овочів. Попит зростає. Однак квашена не поступається в популярності, то й на білокачанну пізню, з городу, мають збут.

«Живемо не лише капустою. От-от закладемо до теплиць редиску і ранню картоплю. Вирощуємо розсаду перців, баклажанів та помідорів, квітів. На них попит також чималий», — підсумовує Богдана Чорненька.

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь