Голозерні гарбузи можна вирощувати без хімічних обробок

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 18
Ви зараз переглядаєте Голозерні гарбузи можна вирощувати без хімічних обробок

Голозерні гарбузи практично не уражуються хворобами, єдине, що не витримують – ущільнені ґрунти, де накопичується надлишок вологи, кажуть фермери  Тетяна та Сергій Булгаки (ФГ «Сонячна земля»), які в селі Количівка на Чернігівщині 6 років промислово вирощують цю культуру. 

«Культура не дуже вимоглива, –– розповіла  Тетяна Буглак. –– Єдине, що вона не витримує, так це ущільнені ґрунти, де накопичується надлишок вологи. А так, голозерні гарбузи практично не уражуються шкідниками та хворобами. За шість років вирощування цієї культури ми рослини жодного разу нічим не обробляли, навіть у 2020 році, який був доволі несприятливим для баштанних. Тоді гарбузи в нас погано зійшли, на них зав’язалося приблизно на 30–40% менше плодів порівняно з 2019 роком».

За словами фермерки, голозерні гарбузи непримхливі до попередників. Ними можуть бути практично будь-які культури: пшениця, гречка, кукурудза, бобові, морква, столові буряки, цибуля, капуста, пряні трави. Не можна садити цю культуру лише після баштанних: звичайного гарбуза, огірків, кабачків, патисонів, кавунів, динь тощо.

«Враховуючи, що ми вирощуємо до 20 різних культур, знайти попередника для штирійських гарбузів нам нескладно, –– уточнила пані Тетяна. –– Знову вирощувати гарбуз на ділянці можна не раніше, ніж через 3 роки, а ще краще –– через 5 років».

Щоб голозерний гарбуз добре зійшов, розвивався, цвів і зав’язувався, йому потрібна тепла і помірно волога погода. Для цієї культури також бажано організувати додатковий полив, особливо в жарку суху погоду. Правильний і рясний полив гарбузів сприяє появі додаткових корінців, які активізують живлення рослини. Але Тетяна Буглак стверджує, що в поліських умовах  гарбузам вистачає і природної вологи.

«Ми свої гарбузи взагалі не поливаємо, але при цьому вони непогано ростуть та плодоносять», – зауважила Тетяна.

Для нормального проростання насіння голозерного гарбуза ґрунт має бути прогрітим до 14–16 °С.

«Голозерний гарбуз – більш теплолюбна культура, ніж звичайні гарбузи, для нормального проростання його насіння ґрунт має бути прогрітим до 14–16 °С, –– пояснила Тетяна Буглак. –– Це й не дивно, адже в насіння немає захисного покриву. Висів голозерних гарбузів поводимо в травні, зазвичай 7–10 числа. У 2020 році друга половина весни була холодною, тож гарбузи посіяли тільки 15-го травня».

Фермерка уточнила, що під час висаджування голозерних гарбузів сівалкою насіння вони заздалегідь не замочують, бо намочене псується. Хоча раніше, коли вони експериментували й вирощували його на городі, а садили вручну, то перед висаджуваннямм попередньо замочували на 3–4 години з додаванням стимулятора росту.

Гарбузи у ФГ «Сонячна земля» висівають рядами, відстань між ними 70 см. На 1 погонний метр висівають 4–5 насінин. Глибина загортання –– 3–4 см.

Тетяна Буглак також зауважила, що голозерні гарбузи люблять сонячні, захищені від вітру місця, оптимальний для них ґрунт — легкосуглинковий чорнозем із pH 6,0–7,0.

«Під час планування посадок важливо врахувати, що голозерний гарбуз не можна розташовувати поруч із посадками звичайного гарбуза, інакше не уникнути перезапилення, –– додала вона. –– У результаті на наступний рік у гарбуза, вирощеного з насіння перезапиленої рослини, насінини матимуть тверду оболонку».

agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь