На Кіровоградщині вимерзла розсада огірків, помідорів

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 9
Ви зараз переглядаєте На Кіровоградщині вимерзла розсада огірків, помідорів

На 200 гектарах полів у Кропивницькому районі померзла розсада огірків, помідорів й капусти. Це сталося через заморозки 27 та 28 квітня, коли на поверхні ґрунту в Кіровоградській області було до 7 градусів морозу, пише Суспільне.Кропивницький.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Як розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, нині збирають дані про померзлу розсаду в решті районів регіону.

«Переважно померзла городина, яку вирощують у господарствах населення. В нас прогнозовані площі посіву — 60 тисяч гектарів. Це разом з картоплею, овочами й баштанними. 90% площ — це господарства населення», — каже чиновниця.

Фермер Геннадій Тактаров третій рік вирощує овочі на полях Кропивницького району. У його господарстві після заморозків померзла третина висаджених помідорів.

«Висаджували минулого тижня. Було тепло, сподівалися на погоду, але був приморозок й понад пів гектара помідорів загинуло», — каже він.

Серед померзлих — й накриті агроволокном, яке має захищати рослини від морозу та сонця.

«Пів гектара накрили агроволокном — не дуже допомогло. 50% загинуло. Збитки підрахуємо і від цього будемо відштовхуватися, але все одно будемо садити, пересаджувати», — бідкається фермер.

Усі висаджені огірки, майже пів гектара, за словами Геннадія Тактарова, були накриті агроволокном і витримали заморозки 27-28 квітня.

«Огірок боляче переносить перепади температур, тому й накритий волокном. Витримав, бо вищий по площі. А помідор накритий — нижче й гірше переніс», — додає він.

Капуста у цьому господарстві заморозки витримала. Її навіть не накривали, каже господар, бо посаджено було ранній гібрид, а він більш стійкий до низьких температур.

Досвід минулих років наголошує, що на Кіровоградщині овочі краще садити у травні, пояснив доцент кафедри землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету Микола Ковальов.

«У нас останнім часом є такі специфічні підвищення температури на початку весни, в середині весни — вони є короткочасними та нестабільними. Тому для забезпечення сталого та високого вражаю треба все ж дотримуватися відповідної агротехніки, догляду за культурою», — каже науковець.

Перегляди: 58

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь