Надходження м’яса свиней на внутрішній ринок збільшилось на 64,6% у порівнянні з минулим роком

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 13
Ви зараз переглядаєте Надходження м’яса свиней на внутрішній ринок збільшилось на 64,6% у порівнянні з минулим роком

Надходження м’яса свиней на внутрішній ринок збільшилось на 64,6% у порівнянні з минулим роком 10 февраля, 2021

За даними Державної Митної служби України за перший місяць 2021-го на внутрішній ринок надійшло 1,63 тис. тонн свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203). Це на 64,6% більше, ніж роком раніше. Новина про «наплив» імпорту досить активно поширювалася аграрними інтернет-ЗМІ та серед небайдужих до галузі свинарства. Проте чи виправданий ажіотаж, спричинений цим інфоприводом? Про це йдеться у матеріалі Олександри Бондарської, керівника аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України».

Січневі надходження імпортної свинини перевищують не тільки показник початку минулого року, а й грудневі надходження (+45,4%). З іншого боку, це вдвічі менше за середньомісячні обсяги імпорту свинини у травні-листопаді минулого року. Тоді на внутрішній ринок надходило 2,6-4,6 тис. тонн щомісяця чи 3,3 тис. тонн у середньому (рисунок 1). Більше того, показник імпорту у січні 2021-го на 33% менший, ніж у 2019-му році. А значить, цьогорічна ситуація не є екстраординарною.

У структурі внутрішньої промислової пропозиції, зазначений обсяг імпорту не перевищить 5-6%. При цьому позитивна цінова динаміка січня свідчить, що завезені обсяги не створили тиску на внутрішній ринок.

З іншого боку, відчутне послаблення цін на внутрішньому ринку свинини після зимових свят слугувало істотним стримуючим чинником. Різниця між вітчизняними та європейськими цінами не могла покрити витрат на імпорт охолоджених свинячих півтуш, які складають найбільшу конкуренцію українській промисловій свинині.

Тож називати обсяги січневих поставок свинини в Україну катастрофічними приводу немає. Якщо, безперечно, зважати на ціни, а не емоції. З іншого боку, по мірі наближення внутрішніх цін на свинину до так званої «бар’єрної позначки» ― ціни, за якої завезення охолоджених свинячих півтуш з ЄС стає економічно обґрунтованим, лояльність до вітчизняного виробника може відійти на другий план. Так, вже за першу декаду лютого до України надійшло 622 тонн з країн ЄС, що наближається до середніх темпів імпорту в лютому 2019-го.

agro-yug

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь