Органічним помідорам хочуть повернути втрачену дружбу з корисними ґрунтовими мікробами |

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 8

Рослини томатів, які  вирощують зараз, особливо вразливі до листяних захворювань, які можуть вбити їх або негативно вплинути на урожай. Ця проблема вирішується за допомогою пестицидних обробок, але що робити, якщо треба налагодити органічне виробництво?

Група вчених з американського проєкту з поліпшення органічних томатів (TOMI) має докази, що помідори можуть бути більш чутливі до захворювань листя, тому що вони втратили захист, що забезпечується деякими ґрунтовими мікробами.

Вчені виявили, що дикі родичі й томати дикого типу, здатні комунікувати з корисними ґрунтовими грибами, тому вони росли набагато краще й активніше чинили опір виникненню захворювань, ніж сучасні рослини.

“Ці гриби колонізують рослини томатів дикого типу і зміцнюють їх імунну систему, — розповіла Лорі Хоугланд, доцент кафедри садівництва. – З часом ми стали вирощувати помідори для отримання врожаю і смаку, але здається, що при цьому томати випадково втратили здатність отримувати користь з цих ґрунтових мікробів».

Аміт К. Джайсвал, учасник наукової роботи, прищепив 25 різних генотипів томатів від диких до більш старих і сучасних одомашнених сортів корисним ґрунтовим грибом Trichoderma harzianum, який часто застосовують в органічному захисті рослин.

У деяких томатів дикого типу дослідники спостерігали на 52% більше росту коренів у рослин, оброблених корисним грибом, в порівнянні з контролем, а також оброблені рослини були на 90% більші у висоту.

У деяких сучасних сортів ріст коренів після інокуляції збільшився на 50%, а в інших зростання не спостерігалося. Висота у сучасних сортів збільшилася приблизно на 10-20%, що істотно нижча, ніж у диких сортів.

Потім вчені “познайомили” рослини з двома хвороботворними патогенами-Botrytis cinerea, некротрофним грибом, що викликає хворобу сірої гнилі, і Phytophthora infestans, патогеном, який став причиною великого ірландського картопляного голоду в 1840-х роках.

Дикі типи показали підвищену стійкість до Botrytis cinerea і Phytophthora infestans на 56% і 94% відповідно. Однак, Trichoderma фактично збільшила рівень захворювання у деяких генотипів, як правило, у сучасних рослин.

«Ми побачили значну реакцію на корисні гриби в рослинах дикого типу з підвищеним зростанням і стійкістю до захворювань, — сказав Джайсвал. – У міру просування до одомашнених сортів ми побачили менше користі”.

Дослідження проводилося в рамках проєкту з управління та поліпшення органічних томатів (TOMI) з метою поліпшення виробництва органічних томатів і стійкості до захворювань.

Лорі Хоугланд, доцент кафедри садівництва Університету Пердью, сказала, що її команда хоче ідентифікувати гени томатів дикого типу, що відповідають за взаємодії ґрунтових мікробів, і повторно ввести їх в існуючі сорти. Сенс в тому, щоб зберегти риси, які виробники відбирали протягом тисячоліть, і водночас повернути ті, які роблять рослини більш сильними й врожайними.

“Рослини й ґрунтові мікроби можуть співіснувати і приносити один одному користь, але ми побачили, що рослини, які ми розводили за певними ознаками, порушили цей зв’язок. І тепер взаємини треба відновити. Тим більше, що корисні мікроби фактично зробили деякі одомашнені рослини томатів більш сприйнятливими до захворювань. Наше завдання-знайти і відновити ті гени, які повернуть помідорам втрачені з часом природні механізми захисту і зростання», сказала Лорі Хоугланд.

P.S. На нашому сайті Ви можете переглянути перелік сортів, які зареєстровані в Україні, зокрема і сортів помідорів. Також Ви можете переглянути оголошення щодо їх продажу або розмістити своє.

agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь