ТОВ «Агробізнес» на Херсонщині за рік вдвічі збільшив поголів’я альпійських кіз 3 сентября, 2019
Більше 100 років тому в Швейцарії була виведена альпійська порода кіз, яка в подальшому дуже сильно вплинула на розвиток інших видів по всьому світу. Цікаво, що ця порода пристосована не тільки до умов рідного краю. Вона стійка до хвороб і має дуже сильний імунітет, витримуючи різні погодні умови. Саме таких кіз для вирощування і розведення на власній фермі у Херсонській області обрав директор ТОВ «Агробізнес» Едуард Репілевський. Тут вже протягом року розвивають направлення козівництва, при цьому виготовляючи молочну продукцію різних видів. Директор з кадрів та побуту ТОВ «Агробізнес» Юрій Кудрявий розповів кореспонденту «АгроЮг» про ферму в рамках прес-туру, організованого в рамках Програми USAID DOBRE.
— Директор зупинився на цій породі. Вона почала свій маршрут по світу близько 100 років тому. Її батьківщина – швейцарські Альпи. Але дуже гарно пристосована не тільки до умов швейцарських альп, а взагалі імунітет у тварини дуже сильний. Імунітет до виживання в неї дуже високий. В неї немає якихось агресивних замашок, які є в інших. Вона дуже дружелюбна, дає багато молока, – розповідає Кудрявий.
Директор з кадрів та побуту ТОВ «Агробізнес» Юрій Кудрявий
Загалом, основне направлення діяльності підприємства – вирощування сільськогосподарських культур. Але в минулому році була побудована сучасна ферма, на якій на сьогоднішній день налічується 88 голів скоту, а починали тут із 43. Тобто, вже за рік роботи поголів’я збільшилось вдвічі. Вже на наступний рік працівники ферми прогнозують збільшення поголів’я і досягнення проектної потужності у 200 голів.
Кудрявий зазначає, що в перший окіт одна коза в середньому дає потомства дві голови, а вже пізніше – до 5 голів. Кількість молока в день, яку можна отримати від однієї кози, залежить від погодних і температурних умов, і від кормової бази. Також, ці показники можуть змінюватись в залежності від пори року і дати окоту. На період лактації кожна коза дає від 900 кг до 1,5 тонн молока.
— Кормовою базою і ветеринарним обслуговуванням на фермі займаються спеціалісти з інституту тваринництва «Асканія-Нова». В нас із ними договір. Вони ведуть наших тварин і забезпечують їх кормовою базою і забезпечують ветеринарно. Також на своїх полях для кіз ми збираємо сіно, люцерну, але є ще гранульовані добавки, якими ми поповнюємо кормову базу за допомогою «Асканії-Нової», – каже Юрій Кудрявий.
Микола Вретик
Начальник господарчого відділу ТОВ «Агробізнес» Микола Вретик розповів, що зазначені мінерально-вітамінні добавки містять 22 компонентів, які необхідні для розвитку тварин.
— Ми їх змусити не можемо, вони лежать у відкритому доступі. І якщо потреба організму є у кози, вона сама до них підходить, – коментує Вретик.
Ферма повністю автоматизована і діяльність людини тут мінімальна – важливо лише підвести кіз до апарату і підключити до нього. Відразу після доїння молоко по трубам фільтрується і подається до танкерів-охолоджувачів на 400 л, де зберігається при температурі 4ºС. Устаткування передбачено на одночасне доїння 24 голів.
На господарстві виготовляють молочні продукти із власного козиного і закупленого коров’ячого молока. Для діяльності в один рік асортимент вражає: різноманітні тверді та м’які сири, бринзи, йогурти та сметана.
Попереду у власників підприємства багато планів із розширення і нарощування обсягів виробництва, які вони в найближчий час планують втілити в життя.
ТОВ «Агробізнес» на Херсонщині за рік вдвічі збільшив поголів’я альпійських кіз 3 сентября, 2019
Більше 100 років тому в Швейцарії була виведена альпійська порода кіз, яка в подальшому дуже сильно вплинула на розвиток інших видів по всьому світу. Цікаво, що ця порода пристосована не тільки до умов рідного краю. Вона стійка до хвороб і має дуже сильний імунітет, витримуючи різні погодні умови. Саме таких кіз для вирощування і розведення на власній фермі у Херсонській області обрав директор ТОВ «Агробізнес» Едуард Репілевський. Тут вже протягом року розвивають направлення козівництва, при цьому виготовляючи молочну продукцію різних видів. Директор з кадрів та побуту ТОВ «Агробізнес» Юрій Кудрявий розповів кореспонденту «АгроЮг» про ферму в рамках прес-туру, організованого в рамках Програми USAID DOBRE.
— Директор зупинився на цій породі. Вона почала свій маршрут по світу близько 100 років тому. Її батьківщина – швейцарські Альпи. Але дуже гарно пристосована не тільки до умов швейцарських альп, а взагалі імунітет у тварини дуже сильний. Імунітет до виживання в неї дуже високий. В неї немає якихось агресивних замашок, які є в інших. Вона дуже дружелюбна, дає багато молока, – розповідає Кудрявий.
Директор з кадрів та побуту ТОВ «Агробізнес» Юрій Кудрявий
Загалом, основне направлення діяльності підприємства – вирощування сільськогосподарських культур. Але в минулому році була побудована сучасна ферма, на якій на сьогоднішній день налічується 88 голів скоту, а починали тут із 43. Тобто, вже за рік роботи поголів’я збільшилось вдвічі. Вже на наступний рік працівники ферми прогнозують збільшення поголів’я і досягнення проектної потужності у 200 голів.
Кудрявий зазначає, що в перший окіт одна коза в середньому дає потомства дві голови, а вже пізніше – до 5 голів. Кількість молока в день, яку можна отримати від однієї кози, залежить від погодних і температурних умов, і від кормової бази. Також, ці показники можуть змінюватись в залежності від пори року і дати окоту. На період лактації кожна коза дає від 900 кг до 1,5 тонн молока.
— Кормовою базою і ветеринарним обслуговуванням на фермі займаються спеціалісти з інституту тваринництва «Асканія-Нова». В нас із ними договір. Вони ведуть наших тварин і забезпечують їх кормовою базою і забезпечують ветеринарно. Також на своїх полях для кіз ми збираємо сіно, люцерну, але є ще гранульовані добавки, якими ми поповнюємо кормову базу за допомогою «Асканії-Нової», – каже Юрій Кудрявий.
Микола Вретик
Начальник господарчого відділу ТОВ «Агробізнес» Микола Вретик розповів, що зазначені мінерально-вітамінні добавки містять 22 компонентів, які необхідні для розвитку тварин.
— Ми їх змусити не можемо, вони лежать у відкритому доступі. І якщо потреба організму є у кози, вона сама до них підходить, – коментує Вретик.
Ферма повністю автоматизована і діяльність людини тут мінімальна – важливо лише підвести кіз до апарату і підключити до нього. Відразу після доїння молоко по трубам фільтрується і подається до танкерів-охолоджувачів на 400 л, де зберігається при температурі 4ºС. Устаткування передбачено на одночасне доїння 24 голів.
На господарстві виготовляють молочні продукти із власного козиного і закупленого коров’ячого молока. Для діяльності в один рік асортимент вражає: різноманітні тверді та м’які сири, бринзи, йогурти та сметана.
Попереду у власників підприємства багато планів із розширення і нарощування обсягів виробництва, які вони в найближчий час планують втілити в життя.