З урахуванням сьогоднішньої ціни на часник $3/кг, валовий дохід на ньому може становити $39 тис./га.
Такі дані у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» навів Сергій Шиш, директор компанії «Агроінновейшн».
«Віднімаємо вкладення у насіння, пестициди, полив, послуги з посіву та збирання — максимум $12-13 тис., і отримуємо чистий прибуток у районі $25 тис. І це не цибуля, яка в період викопування коштує 10 грн/кг, а завтра 2 грн/кг і так далі. Навіть за цінами минулого року можна було заробити на часнику $15 тис. грн/га», — написав він.
Існують дві основні схеми посіву часнику, розповів експерт, якими можна успішно користуватися в Україні, — класична та інтенсивна.
«Класична передбачає міжряддя 45 см (так сіє практично весь світ), на один погонний метр у ряду — 12-14 штук. Це 180 тис. рослин на гектар. 10% не зійдуть або втратяться під час викопування — залишається 162 тис. корисних рослин. Середня вага головки часнику 120-140 г, але візьмемо по мінімуму – 80 г, калібром 5 см. Вийде врожай 13 т/га», — уточнив Сергій Шиш.
Читати по темі: Як вирощувати озимий часник: поради від Насіннєвого заводу часнику
Цього року ціни на часник зросли майже удвічі, тоді як вартість посадкового залишилася на рівні минулого року.
«Якщо рік тому оптова ціна на часник на старті збирання в липні становила 83-86 грн/кг, то цьогоріч сягнула 140-160 грн/кг. При цьому зубок для посіву залишився за торічною ціною, тобто склалися максимально сприятливі умови для виробника», — зазначив автор.
Він пояснив, що зростання цін зовсім не ситуативне і відбулося через те, що Китай почав зменшувати свої посівні площі, щоб якраз і підняти ціну, адже 2015 року вони її обвалили до мінімуму.
Цією ситуацією скористалися Іспанія та Аргентина. Але в Україні виробники зібрали не більше 3 тис. тонн.
На думку Сергія Шиша, це сталося з трьох причин: нестача грошей в українських фермерів для старту нового бізнесу, консерватизм мислення та мала кількість успішних прикладів на півночі під час окупації півдня.
Головні агроновини України та світу
Олена Басанець, SuperAgronom.com