Про це повідомляють аналітики EastFruit.
Зазначається, що на поточному тижні українські фермери почали масово розпродувати наявні обсяги цибулі. Приводом для таких дій стало стрімке погіршення якості продукції в місцевих сховищах. Істотне збільшення вільних обсягів над ринком призвело до досить різкого зниження ціни цей овоч.
Так, лише з початку цього тижня ціни на цибулю в Україні знизилися в середньому на 12%. Станом на 27 лютого 2025 року українські фермери ведуть продаж даної продукції по 7-13 грн/кг ($0,17-0,31/кг), залежно від якості та обсягів запропонованих партій продукції.
Зниження цін виробники також пояснюють різким погіршенням якості продукції. Багато хто закладав у сховища вологу цибулю, яка в умовах теплої зими почала швидко проростати. Стимулювання збуту некондиційної продукції навіть шляхом зниження цін зараз не дає бажаних результатів. Ціни на оптові партії цибулі середньої та низької якості вже озвучуються в діапазоні 4-6 грн/кг, але активність покупців у цьому сегменті дуже низька.
Аналітики додають, що наразі ціни на цибулю в Україні в середньому вже на 12% нижчі, ніж наприкінці лютого 2024 року. Більше того, за підсумками поточного тижня ціни на внутрішньому ринку в цьому сегменті можуть досягти мінімального значення як мінімум за останні 4 роки!
«Великі гравці ринку в цих умовах зайняли вичікувальну позицію, намагаючись притримувати продукцію вищої якості для реалізації у весняні місяці поточного року», – додають експерти.