У 2024/25 МР переробка сої в Україні сягнула рекордного рівня

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 18
Ви зараз переглядаєте У 2024/25 МР переробка сої в Україні сягнула рекордного рівня

За даними ІА «АПК-Інформ», у грудні в Україні було перероблено понад 250 тис т сої, що майже відповідає показнику листопада. Протягом двох вказаних місяців попит на сою з боку переробників був дуже високим, оскільки переробка сої стала привабливіша, ніж соняшнику, обсяги продажів якого різко знизилися.

На тлі значної пропозиції та привабливіших цін на сою обсяг її переробки у вересні – грудні 2024 р склав рекордні 867 тис т, перевищивши попередній рекорд 2019/20 МР у 665 тис т.

Темпи переробки сої і надалі лишатимуться високими, чому сприятимуть такі чинники:

  • рекордний урожай сої у 2024 р (6,2 млн т),
  • збільшення попиту на соєвий шрот з боку ЄС, зокрема Польщі та Угорщини,
  • дефіцит пропозицій соняшника та високі ціни на нього.

Український соєвий шрот користується високим попитом в ЄС. Протягом вересня – грудня 2024 р Україна збільшила його експорт у порівнянні з попереднім сезоном на 14% до рекордних для цього періоду 284 тис т.

Соя є гарною альтернативою соняшнику для завантаження переробних потужностей. Проте проблемою стає перенасичення внутрішнього ринку соєвим шротом та макухою, виробництво яких зростає другий сезон поспіль, а експортні ціни попиту знизилися у порівнянні з минулим роком приблизно на 100 $/т DAP- західний кордон на тлі падіння світових цін на сою та збільшення пропозицій соєвого шроту з Південної Америки на ринках ЄС.

Крім того, експортна логістика продуктів переробки сої відрізняється від логістики продуктів переробки соняшнику, оскільки понад 90% соєвого шроту відвантажується наземним транспортом через кордони з Польщею та Угорщиною, що робить ринок дуже чутливим до блокування пунктів пропуску. По мірі збільшення кількості переробників сої з листопада експорт шроту водним транспортом виріс до 11%.

agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь