У господарствах зі зрошенням стрімко засолюються ґрунти

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 21
Ви зараз переглядаєте У господарствах зі зрошенням стрімко засолюються ґрунти

У цьому переконує доктор с.-г. наук, агрохімік сервісно-технологічного відділу Ukravit Дмитро Котельников, передає Агробізнес Сьогодні.

За його словами, засоленість (або накопичення солей натрію в ґрунтах) – це один із головних чинників значного не добирання врожайності абсолютної більшості сільгоспкультур. За оцінкою фахівців компанії, у різних регіонах і, відповідно, до рівня засоленості втрати врожайності можуть становити 20–30%, а за сильного засолення – навіть 50-60%.

Сьогодні проблема більшою чи меншою мірою актуальна практично для всієї України, особливо у господарствах зі зрошенням. Статистика показує, що близько 70% агропідприємств, де практикується зрошення, використовують воду з високим умістом солей – їх уміст у поливній воді може сягати 5–10 г/л. А це призводить до стрімкого осолонцювання ґрунтів із подальшим зниженням фізико-хімічних властивостей ґрунтів і, як наслідок – врожайності.

«Дуже часто причиною вторинного засолення може бути застосування неякісних органічних добрив, зокрема гною та гноївки. Недотримання збалансованої годівлі, порушення технології приготування та зберігання гноївки призвели до накопичення високої концентрації натрієвих солей, що надалі знизило врожайність. До речі, такі самі проблемні явища може спричинити й унесення фальсифікованого КАС. Причин може бути безліч і найрізноманітніших, але ми готові розглянути кожну, дійти до суті проблеми й допомогти кожному агровиробнику, який до нас звертається», – стверджує Сергій Сальніков.

Після отримання результатів досліджень науковці Ukravit Institute пропонують подальші кроки для нормалізації ситуації із ґрунтом. Зокрема йдеться про агротехнічні та меліоративні заходи для збереження й відновлення родючості: застосовування хімічних меліорантів, системи обробітку ґрунту, удобрення, впровадження ґрунтозахисних сівозмін та сидерації. Річ у тім, що за хімічним складом засолення буває різним, наприклад, содове, содово-сульфатне, содово-хлоридне тощо, і в кожному конкретному випадку слід правильно підібрати відповідний комплекс.

Водночас агробізнес – це передусім бізнес. І подекуди аграрії ігнорують проблеми на полях тільки тому, що не можуть собі дозволити припинити виробничу діяльність і працювати у збиток. Тому стратегія відновлення ґрунту від Ukravit Institute передбачає його оздоровлення без виведення земель з агровиробничого циклу. Тобто площі, які перебувають на «лікуванні», даватимуть урожаї й приноситимуть прибутки.

До слова, попит на лікування засоленості без відриву від виробництва в останні роки чималий.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь