Україна поступово відновлює довоєнні обсяги виробництва кавунів та експорту ягоди до ЄС. Нішу вирощування кавунів, яку традиційно займає південь, перейняли Полтавщина, Київщина та Закарпаття.
Про це в авторському блозі розповів Володимир Воєводін, менеджер з управління кампаніями ТОВ “БАСФ Т.О.В.”
«Полтавщина, Київщина, Закарпаття успішно заповнили частину ринку та одночасно налагодили експорт першокласної ягоди до Європи», — зазначив Володимир Воєводін.
Згідно з даними за січень-серпень 2024 року, Україна експортувала 1,58 тис. тонн кавунів на суму $314 тис. Порівняно з аналогічним періодом 2023 року, коли було експортовано лише 39,99 тонн, це в 39,5 раза вищий показник. Основними ринками збуту українських кавунів стали Латвія, Литва і Польща, які разом забезпечили 92% загального експорту.
До слова, у 2020 році експорт склав майже 36 тис. тонн кавунів і динь, встановивши рекорд за обсягами експорту баштанних культур.
За прогнозом Мінагро, цьогоріч урожай кавунів сягне 240 тис. тонн, а загальна площа під кавунами й динями становитиме 30 тис. га.
«Зважаючи на ці дані, можна прогнозувати подальше зростання експорту. Перспективним напрямком для українських виробників кавунів може стати поглиблення співпраці з країнами Скандинавії та Центральної Європи, де спостерігається тенденція до збільшення споживання свіжих фруктів та овочів. Також варто розглядати можливості виходу на преміальні сегменти — органічні кавуни та міні-кавуни, попит на які стабільно зростає. Зрештою, наш кавун має всі шанси не лише повернутися на довоєнні позиції, але й значно розширити свою присутність на світовому ринку. А отже — варто працювати над цим», — вважає експерт.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com