Про це повідомляють аналітики EastFruit.
Зазначається, що за словами гравців ринку, зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності у сегменті даних коренеплодів. У той же час більшість господарств призупинили продажі моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін.
Так, станом на 27 лютого українським господарствам вдається вести відвантаження моркви в діапазоні 27-34 грн/кг ($0,65-0,82/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.
«Підвищувати відпускні ціни у цьому сегменті фермерам дозволяє відразу кілька чинників. Насамперед подорожчанню сприяє підвищений попит на цю продукцію: моркву активно закуповують як гуртові компанії, так і роздрібні мережі. При цьому пропозиція на ринку якісних коренеплодів дещо обмежена, оскільки ряд господарств воліє утримуватися від продажу в очікуванні подальшого зростання цін», – відмічають експерти.
Наразі продажі моркви в Україні вже ведуться в середньому в 3,6 рази дорожче, ніж за аналогічний період минулого року.
«Однак при цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження цін», – додають аналітики.