Переважна більшість виробників молочної продукції маркують її в разі використання замінників молочних жирів. Про це голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський повідомив Latifundist.com, пише agronews.ua.
“Наші молочники не унікальні. Європейські колеги аналогічно замінюють молочний жир на рослинний у продуктах, які йдуть на ринки з низькою купівельною спроможністю”, – сказав Вадим Чагаровський. Наприклад, так відбувається із плавленими сирами, які експортують на ринки Азії, Африки чи Близького Сходу.
Сумлінні виробники молочної продукції взагалі не використовують замінники молочних жирів. Натомість є тіньовий сектор перероблення молока, доля якого на ринку досягає 20-25%.
“На сьогодні обсяг фальсифікованої молочної продукції сягнув 20-25%. Це обман споживача, коли продукт називають сиром, а там молочний жир замінений невідомим рослинним. Щоб ви розуміли, замінюють молочні жири сьогодні не тільки так званою пальмовою олією, а й яловичим чи курячим жиром. Бо вони значно дешевші за молочні жири. Більшість продуктів із замінниками жирів йдуть на канал HoReCa”, — сказав експерт.
Частіше за все замінники використовують у продуктах зі значним вмістом жирів: масло, сир, сметана та морозиво. Для прикладу – в молоці, кефірі, ряжанці та йогуртах рослинні жири не використовують. Ці продукти мають невелику жирність, і внесення замінників ніякого економічного ефекту переробникам не дає.
4
Перегляди: 1
AgroNews