Загальне середньорічне поголів’я перепелів в Україні протягом останніх 10 років коливалося в межах 1,96-3,26 млн голів, пише журнал «Наше птахівництво».
Максимальне виробництво перепелиних яєць – 638,8 млн штук – припадає на 2014 рік, коли поголів’я цієї птиці було найбільшим.
Окупація частини території країни разом із економічною кризою та зменшенням купівельної спроможності населення в наступні роки призвели до скорочення загального виробництва яєць. У 2020 році до негараздів додалися пандемія COVID-19 та істотне подорожчання кормів.
Подібна тенденція в Україні спостерігається і з виробництвом м’яса перепелів. Якщо у 2012-2014 роках щороку забивали 7-8 млн голів і виробляли 1,2-1,3 тис. тонн м’яса, то нині це – 6-6,6 млн голів та 1,05-1,1 тис. тонн м’яса.
Сьогодні в Україні налічується близько 560 підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні перепелів, у тому числі 10 – досить великі, з 50-150 тис. голів птиці. Серед найбільших із них – «Продовольчий альянс», ФГ «Миколай», «Агрокомплекс Фенікс», «Концерн СВК», «Агрофірма Арік».
До головних проблем, які заважають розвитку перепільництва, вітчизняні виробники відносять відсутність державних програм, що стимулювали б його розвиток, невигідні та нерівноправні відносини з великими торговельними мережами, їхню законодавчу неврегульованість, низьку купівельну спроможність населення.
Водночас усі оператори ринку з оптимізмом дивляться в майбутнє і сходяться на думці, що, як і у випадку з яйцями та м’ясом курей, Україна має всі можливості не тільки повністю задовольнити внутрішні потреби, але й стати одним із найбільших постачальників продукції перепільництва на світовий ринок.
Як повідомлялося, невеликі підприємства можуть собі дозволити вузьку спеціалізацію у перепелівництві.