Як отримати щедрий врожай кукурудзи в агросезоні-2021?

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 6
Ви зараз переглядаєте Як отримати щедрий врожай кукурудзи в агросезоні-2021?

«Кукурудза позитивно реагує на внесення сірки, магнію, марганцю, заліза та цинку. Тому при проведенні агрохімічного дослідження ґрунтів, на яких вирощуватиметься кукурудза, ми рекомендуємо звернути увагу на вміст цих елементів. Так, за нестачі сірки уповільнюється ріст рослин та візуально відзначається міжжилковий хлороз. Дефіцит магнію спричиняє погіршення засвоєння азоту і проявляється у вигляді білих смужок уздовж прожилок, часом – у пурпуровому забарвленні нижнього боку старих листків. Марганець прискорює ріст і розвиток рослин за рахунок збільшення доступності та споживання рослиною фосфору та кальцію. За значного його дефіциту листки стають витягнутими, з білими прожилками, що коричневіють у центрі. Залізо бере участь у синтезі білків і хлорофілу, а також у фотосинтезі; його недостатність проявляється у міжжилкових хлорозах по довжині верхніх листків. А цинк активує велику кількість ферментативних реакцій, бере участь у продукуванні хлорофілу, впливає на репродуктивні процеси, метаболізм вуглеводів, фосфатів і протеїнів, а також є кофактором синтезу ауксинів. За його дефіциту розвиток міжвузлів гальмується, на листках, паралельно центральній жилці, проявляються блідо-жовті хлоротичні зони, і рослина має пригнічений вигляд», – відзначає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков.

Крім того, відзначає Сергій, кукурудза вимоглива до наявності бору та кальцію. Бор важливий для нормального розвитку качана та виповненості зерен. Візуально на листках нестача бору проявляється у вигляді штрихуватих плям. А нестача кальцію може призвести до значних втрат врожаю. Дефіцит цього елемента рідко можна побачити візуально, однак він може проявлятися у вигляді білих плям на молодих листках, а кінчики листків будуть висвітлені.

Однак, за даними «Інституту здоров’я рослин», сьогодні на більшості території України відзначається зниження вмісту мікроелементів у ґрунтах порівняно з попередніми роками. Паралельно, знижується й доступність багатьох із них, адже наразі спостерігається стрімке підкислення ґрунтів, що використовуються в сільському господарстві. В першу чергу, доступність знижує фосфор, калій, сірка, кальцій, магній та молібден.

Також, відзначає Сергій, на фізіологічні процеси культур впливає й кислотність ґрунту – кукурудза полюбляє рН 6,0-7,0. Тож провівши дослідження на цей комплекс показників, ви точно знатимете дозування мікроелементів, які потрібно застосувати під час вегетації культури для уникнення проявів їх нестачі та формування гарного врожаю.

Читайте також: Перевіряємо якість та безпечність посівного матеріалу

agrotimes

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь