В Україні 7 вересня почався сезон цукроваріння, до жовтня переробку почне 27 заводів. Минулого сезону їх було 29, а в сезоні 2023/2024 — 30.
Другий сезон поспіль простоюватимуть заводи «Агрофірми «Світанок» Андрія Засухи — «Червонський цукровик» і Саливонківський цукровий завод, розташовані в Київській області.
Поточного сезону роботу не розпочинатимуть ще два заводи — Капітанівський цукровий завод з I&U Group Сергія Тарасова, а також Красилівський цукровий завод з A’SPIK GROUP.
Раніше в A’SPIK GROUP повідомляли, що поточного сезону запустять лише два з трьох своїх цукрових заводів. Причина — рекордно висока вартість газу та кадрові виклики через мобілізацію. Також зазначається, що завод не запускатимуть через нестачу сировини — щоб переробити вирощені обсяги цукрових буряків, вистачає потужностей інших заводів групи.
Пауза в роботі підприємства не змінює умови на українському ринку цукру, розповідає директор з маркетингу і співзасновниця «Цукрової біржі» Олександра Михайленко.
«Минулого сезону «Красилів» запускався, але з невеликими обсягами. Ми, наприклад, їх взагалі не відчули. Завантажили там одну чи дві машини за весь період, хоча в деякі місяці грузимо по 7 тис. т», — розповіла вона.
Керівництво Капітанівського цукрового заводу I&U Group не прокоментувало причини, які завадили його запуску.
Цукрове підприємство має номінальну потужність 30-35 тис. т цукру на рік. Минулого сезону завод виробив на третину менше — близько 20 тис. т, розповідають представники галузі.
Згідно з даними Latifundist, ще торік його керівництво допускало простій в сезоні 2025/2026. Причина — погіршення цінової конʼюнктури цукру.
«Агрофірма «Світанок» не переробляє цукрові буряки другий сезон поспіль через відсутність цінової стабільності в виробництві цукру. Через значне здорожчання газу виробництво стає недоцільним.
Компанія надалі продовжить виробництво цукру, але планує це робити завдяки альтернативному енергоносію — біогазу власного виробництва.