Використання квадрокоптерів для штучного запилення італійських сортів фундука може збільшити урожай навіть у поганий рік на 30% та покращити ситуацію з періодичністю. Про це розповів фермер Олександр Осипенко з Черкащини, опираючись на досвід колег з Хмельниччини.
«В італійських сортів сам горіх дуже якісний: гарно бланшується і один з самих смачних у світі, але є питання до врожайності, точніше до періодичності плодоношення у нашій місцевості. Є роки, коли вони гарно завантажуються врожаєм, як у 2024-му, а є неврожайні, як 2023-й. Мова йде не тільки про Центр України — умови різних регіонів країни впливають на культуру по різному, і за сортами ще треба спостерігати», — розповів Олександр Осипенко для журналу «Садівництво по-українськи».
За його словами, навіть після 20 років його практики з фундуком, він не може чітко сказати, які саме сорти краще вирощувати в Україні.
«Є люди, які зробили рішучий вибір, наприклад, на користь іспанських сортів Каталонський, Барселонський, а також французького Галле і англійського Косфорд, тому що свого часу їх активно завозили з Польщі. Сьогодні багато виробників дивляться у бік італійських з так званої групи Ферреро. Втім, всі вони не є ідеальними, а доцільність впровадження цих сортів ще залишається під дуже великим питанням», — резюмував фундуківник.
