Кіноа для України – заморська дивина. Не так давно крупа з насіння цієї рослини почала з’являтися на полицях українських магазинів, але все це був імпорт. В Україні кіноа почали вирощувати зовсім недавно.
Новатором в цій області виступила українська компанія «ТОП ЛІДЕР». Її директор, Ярослав Михайлов, в інтерв’ю для SEEDS розповів про новий для України продукт.
– Чому ви вирішили вирощувати саме кіноа?
– Кіноа – це суперфуд. Родом ця рослина з Південної Америки. Саме там кіноа місцеві жителі часто називають «молоком матері». За складом воно дуже близько до материнського молока. У складі кіноа присутні всі 9 незамінних амінокислот.
Сучасні дієтологи стверджують, що насіння кіноа має практично 100% засвоюваність. Я вважаю, що кіноа – це їжа майбутнього.
Ця крупа дуже хороша для людей, які страждають на діабет – вона допомагає знизити рівень цукру в крові. Вона не містить глютену. Щодо інших популярних круп, кіноа має низький глікемічний індекс.
– Чи багато українських аграріїв вирощують кіноа?
– В Україні офіційно виробляє кіноа тільки одна компанія – це ми, підприємство «ТОП ЛІДЕР». Можуть бути не офіційні виробники, але ми про них не чули. Ми є і селекціонерами в цій області. У нашій компанії існує вертикальна інтеграція: від селекції насіння, до виробництва готового продукту – крупи.
Все, що можна було бачити раніше на полицях українських магазинів – це все 100% імпортний продукт. Починаючи з 2020 року, ми хочемо, щоб українці також їли вітчизняну крупу. І були здоровішими.
– Як багато наразі у вас площ під кіноа?
– Поки не дуже багато – всього декілька гектарів. Це ще експериментальний проект. Ми плануємо розширювати площі під цією культурою, після того, як налагодимо шляхи реалізації.
– Що ще можна виготовляти з насіння кіноа, окрім самої крупи?
– Ми плануємо виробляти борошно. За кордоном з такого борошна роблять і хліб, і печиво, і крекери, і випічку. Найближчі наші плани – запуск нового продукту з кіноа. Зараз ми проводимо дослідження, щоб визначити який продукт буде затребуваний ринком.