Протягом двох сезонів 2022 та 2023 років гірчиця і ріпак забезпечували найбільший прибуток порівняно до маржинальних кукурудзи, соняшника і сої. В сезоні-2024 ситуація змінилася.
Про це SuperAgronom.com розповів Андрій Рибалко, директор господарства МХП «Урожайна країна».
«Нехай у нас там і невелика врожайність — 1,3 т/га, але на неї (ред. — гірчицю) висока ціна на ринку. Це експортні контракти, які ми заключаємо ще до сівби. І ми на ній кожного року заробляємо досить солідно. Ну і ріпак, бо ціни на ріпак збільшувалися і врожайність цьогоріч ми отримали 3,6 т/га, — поділився він.
Нагадаємо, найдорожче на рівні з соняшником на елеваторах приймають гірчицю, льон та коріандр.
Наразі ситуація на ринку покращилася для маржинальних культур. Втім, гірчиця і ріпак два роки поспіль виручали господарства. Нині вирощуванням гірчиці Андрій Рибалко займається вже три роки. Каже, до культури цієї в нього особливе ставлення.
«Я дуже просив у керівництва спробувати вирощувати гірчицю і мені під неї виділили 222 га. Я тоді щоранку й щовечора навідувався в поле і в перший рік отримав урожайність 1,5 т/га. І заробив 1200 $/га. Це був 2022 рік, коли дуже важко взагалі щось заробити було. Мені ніхто не вірив, казали, що там щастя не буде, але щастя на гірчиці сталося і на наступний рік ми посіяли 1000 га і знову заробили, — додав Андрій Рибалко.
У цьому році гірчицю сіяли на площі 1185 га з розрахунком знову заробити буде до пів тисячі доларів з гектара. До того ж, каже Андрій Рибалко, гірчиця — це культура, яка по-перше позитивно впливає на ґрунт і біоту, бореться з багатьма хворобами в сівозміні і структурує ґрунт. Крім того, вона хороший попередник. А ще після неї не треба сіяти покривну культуру, бо падалиці вистачить для використання як сидерату.
До прикладу, минулого року деяку частину посіву гірчиці знищив град, але в господарстві вирішили не боротися з падалицею і використали її як сидерат. Потім у неї посіяли кукурудзу по strip-till. Ефект на кукурудзу особливо був помітний під час посухи. Качан повністю налитий, запилений.
Олена Басанець, SuperAgronom.com