Технологія вирощування твердої пшениці на 20% дорожча від м’якої, а урожайність на 25% нижча — Мазуренко

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 8
Ви зараз переглядаєте Технологія вирощування твердої пшениці на 20% дорожча від м’якої, а урожайність на 25% нижча — Мазуренко

На сьогодні пшениця зайняла суто сівозмінне місце в українському рослинництві. У кращому разі господарства відводять під неї 20% площ, переважно для того щоб мати кращий ефект по інших культурах. Це тому, що практично весь вітчизняний агробізнес експортно-орієнтований, а є культури значно цікавіші з цієї точки зору, ніж пшениця.

Про це у ході NEW FOOD SUMMIT 2024, який проходить другий день поспіль у Києві, заявив Ярослав Мазуренко, керівник департаменту аграрного виробництва «Волинь-Зерно-Продукт».

І щодо твердої пшениці — окрема ситуація.

«Наша компанія займається твердою пшеницею з 2015 року, ми пройшли дуже великий шлях, щоб зрозуміти її місце у нашій структурі. І вивели для себе таку модель: пшениця загалом це 20% всіх наших площ, тверда пшениця — 20% від площі м’якої пшениці», — розповів фахівець.

І пояснив: це тому, що тверда пшениця дорожча в технології вирощування приблизно на 20-25%. І в планах урожайності, які ставить собі компанія і які ґрунтуються на власному досвіді, по твердій пшениці це завжди -25% від планів урожайності м’якої. Таким чином тверда десь на 50% дорожча у собівартості. Але при цьому на ринку ціна на тверду пшеницю лише максимум на 20% вища, ніж на м’яку.

«Тож багато фермерів носяться з цією твердою пшеницею, пробують її вирощувати і не можуть її потім вигідно реалізувати. Тому й надалі не хочуть із нею «заморочуватись», якщо по м’якій можна  вищий прибуток з гектара», — зазначив Ярослав Мазуренко.

До того ж є ще один аспект у вирощуванні твердої пшениці, каже фахівець. Через кліматичні умови та через відсутність районованих сортів, десь раз на 3 роки виходить не продовольчої якості, а виходить фуражна тверда пшениця, яку потім немає куди подіти.

Водночас Ярослав Мазуренко додає, що загалом же твердою пшеницею займатися цікаво, але якщо є можливість експорту, скажімо, в Італію.

«Ми ж для себе за ці 8 років вирощування твердої пшениці перейшли на німецьку і французьку селекцію, адаптували сорти і технологію, тож останні три роки вона в нас виходить. І тепер, побудувавши новий млин із сучасним обладнанням, запускаємо лінійку борошна із пшениці твердих сортів. Тепер подивимось, як цей напрям буде конкурувати з експортом, тому що в українського борошна завжди найбільша проблема те, що зерно вигідніше експортувати, ніж змолоти на борошно», — наголосив фахівець.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь